tisdag 3 december 2013

Tyskland inför lagstadgade minimilöner


Tyskland planerar att införa lagstadgade minimilöner. Detta efter krav från socialdemokraterna i koalitionsförhandlingarna med Angela Merkels kristdemokrater som vann det tyska parlamentsvalet stort för två månader sedan.
Det är DGB (tyska LO) som drivit kravet på lagstadgade minimilöner. I sju år har facket kampanjat för att införa en minimilön.
- Det här kan så klart få en stor effekt på många, framför allt i östra Tyskland. Där är det inte ovanligt med löner på fyra eller fem euro i timmen, säger Andrew Watt på den tyska fackföreningsägda tankesmedjan Hans Böckler Stiftung.
Uppgörelsen innebär ett avsteg från den tyska modellen. Precis som i Sverige och Danmark har de tyska lönerna satts i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter utan statlig inblandning. Att facket nu önskar en lagstadgad minimilön beror på att de försvagats. Medlemstappet har varit stort och allt färre löntagare omfattas av kollektivavtalen.
I det forna Östtyskland är lönerna fortfarande betydligt lägre än i de västra delarna. Många frisörer tjänar inte mer än motsvarande 35-40 kronor i timmen. I industritäta Bayern och Baden-Württemberg i väst betalas däremot timlöner på långt över 200 kronor.
Tyskland som helhet har EU:s största låglönesektor med cirka sex miljoner löntagare som tjänar mindre än den nu föreslagna minimilönen på 8,50 euro i timmen, omräknat cirka 75 kronor.
Enligt en ny rapport som presenterades den 26 november av Tysklands statistikmyndighet har nästan en sjättedel tyskar en månadsinkomst som är lägre än 980 euro – landets fattigdomsgräns.
- Därför har en minimilön så klart varit viktig. Dels för att få upp de lägsta lönerna, dels för att minska löneskillnaderna, säger Andrew Watt till tidningen Arbetet.
För de tyska krisdemokraterna (CDU och CSU) har minimilöner länge varit ett rött skynke för de tyska kristdemokraterna men i koalitionsfördraget med socialdemokraterna står det att minimilöner ska införas, oklart är bara om det blir 8,50 euro som SPD kräver.
Minimilönen ska införas 2015, men fram till 2017 ska fackföreningar och arbetsgivare kunna förhandla fram undantag.
Tyskland sällar sig därmed till de övriga 21 länder i EU som har minimilöner i olika tappningar. Den högsta minimilönen har Luxemburg med 11,10 euro, följt av Frankrike med 9,43 euro. Lägst nivå har Bulgarien med 0,95 euro. I flertalet länder gäller olika nivåer för olika åldersgrupper. I Storbritannien får exempelvis 16-17-åringar minst 3,40 pund, medan löntagare som är äldre än 22 år får minst 5,52 pund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar