torsdag 23 maj 2013

Island avbryter medlemskapsförhandlingarna med EU


En av den nya, isländska koalitionsregeringens första beslut blir att stoppa medlemsförhandlingarna med EU. Det uppger en regeringstalesman i Reykjavik. Regeringen lade den 23 maj fram sitt regeringsprogram.
Statsminister i den nya koalitionsregeringen blir mittenpartiet Framstegspartiets ledare Sigmundur David Gunnlaugsson. Konservativa Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson blir finansminister.
Den förra regeringen, bestående av EU-positiva socialdemokrater och EU-kritiska Gröna vänstern, ansökte om EU-medlemskap i juli 2009 och förhandlingar har pågått i olika omgångar sedan dess. En tredjedel av de 33 så kallade förhandlingskapitlen hade redan hunnit avslutas.
Enligt den nya regeringen, som tillträdde den 22 maj, fryser Island de drygt tre år långa förhandlingarna om medlemskap i EU. Längre fram under regeringens mandatperiod ska frågan om fortsatta förhandlingar bli föremål för en folkomröstning.
Men mot bakgrund av det starka EU-motståndet i olika opinionsundersökningar, är utgången tämligen given.
”Genom att frysa medlemskapsförhandlingarna sällar sig Island till en växande skara EU-kritiker i Europa”, konstaterar Dagens Industris reporter (23 maj).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar