torsdag 5 december 2013

Ukrainska nynazister demonsterar för EU

På Självständighetstorget Majdan i Kiev, Ukrainas huvudstad, pågår det stora pro-EU-demonstrationer med anledning av att den ukrainska regeringen avbrutit förhandlingarna med EU och ett handels- och samarbetsavtal. Bakom protesterna står oppositionskoalitionen ”Europeiskt val”. En av de tre mest inflytelserika krafterna i koalitionen är ultrahögerpartiet Svoboda (”Frihet”). Det är i hög grad partiets anhängare som stormar olika administrationsbyggnader i Kiev i syfte att paralysera den ukrainska regeringens arbete.
Svobodas partiledare Oleg Tjagnibok säger sig vara en ”försvarare av europeiska värden” och kräver en uppgörelse med ”Ukrainas fiender”. I den andan har Svobodaaktivister till exempel med våld slagit ner prideparader i Kiev. Tjagnibok förklarade vid en presskonferens att ”vi som politisk kraft kommer alltid att sätta stopp för propaganda för sådana sexuella perversioner”.
Svoboda har också uppmanat till att rensa Ukraina från de orena judarna, ryssarna, polackerna och tyskarna – landets minoritetsfolk. Partiet är emot aborter, hbt-rättigheter och vill sparka alla personer som haft offentliga jobb under Sovjettiden. Ukrainska nazister som kollaborerade med Nazityskland mellan 1941 och 1944 förhärligas och deras medverkan i massmorden på etniska och religiösa minoriteter som polacker och judar förnekas.
”Det kan aldrig bli för mycket nationalism”, skanderade Tjagnibok till sina flaggviftande anhängare på Majdan. Flaggorna var dels EU:s tolv gula stjärnor på blå botten, dels Svobodas blågula partiflagga med en hakkorsliknande symbol. I det senaste parlamentsvalet, november 2012, ökade Svoboda från 1,43 procent till över 10 procent och fick 37 platser i det ukrainska parlamentet.
Carl Bildt och många av hans europeiska kollegor stödjer den ukrainska oppositionskoalitionen ”Europeiskt val” där Svoboda är en ledande kraft. Ambassadörer från nio EU-länder, däribland Sverige, har deltagit i antiregeringsdemonstrationerna på Majdan i Kiev.
Annars har Svoboda få vänner utanför Ukraina, i Sverige är det nynazistiska ”Svenskarnas parti”. I slutet av mars i år anordnade ”Svenskarnas part” ett internationellt möte i Stockholm under namnet ”Vision Europa 2013”. En av de inbjudna talarna var Svobodas internationelle sekreterare Tars Osaulenko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar