fredag 6 april 2012

Carl Bildt – handelsresande i död

Utrikesminister Carl Bildt (m) vill att Sverige fortsätter exporterar vapen till Saudiarabien. Ett demokratikriterium skulle skada svensk försvarsindustri, säger Bildt i en intervju med Dagens Industri (5 april). I fjol sålde svenska företag pansarvärnsroboten ”Bill 2” och spaningsradarn ”Erieye” för 2,9 miljarder kronor till Saudiarabien.
Saudiarabien är en av världens mest brutala diktaturer. Landet bryter systematiskt mot mänskliga rättigheter. Kroppslig bestraffning i form av piskning och amputering. Dödsdömda avrättas offentligt med svärd. I UD:s egen rapport om Saudiarabien talas om dödsstraff för barn. Kvinnor får inte rösta, äga eller köra bil. Politiska partier och fackföreningar är förbjudna och
demonstrationer är olagliga. Saudiarabien backade inte för att med våld slå ner demokratirörelsen i grannlandet Bahrain i fjol. Dessutom är Saudiarabien en fristad för gamla tyranner – hit flydde Tunisiens Ben Ali med det guld han roffat åt sig från sina undersåtar.
Till den saudiska diktaturen vill Carl Bildt fortsätta exportera pansarvärnsrobotar. Enligt utrikesministern kan de bli nödvändigt för UD att rycka ut för att reparera handelsrelationerna till Saudiarabien efter den senaste tidens avslöjanden om svenska myndigheters skandalösa hjälp till diktaturen.
”Det handlar om svenska jobb”, säger Bildt i intervjun som därmed bekräftar sitt renommé som handelsresande i död med uppgift att beväpna världens kvarvarande diktaturer, typ kung Abdullahs Saudiarabien.
”Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska vapen i stället”, frågade Bildt Dagens Industris reporter.
Moderaterna pratar fred och demokrati, men säljer krig och stöder diktaturer. Glöm inte att Carl Bildts partikollega, handelsminister Ewa Björling, försökte sälja övervakningssystem till Gaddafis Libyen och Assads Syrien.
Källor i regeringskansliet uppger för Expressen att utrikesminister Carl Bildt planerar att avgå före valet 2014. Det vore inte en dag för tidigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar