onsdag 31 juli 2013

EU bygger murar mot omvärlden


Tidigare beräknades att 54.000 personer från hela världen skulle söka asyl i Sverige i år. I sin senaste prognos, som presenterades den 29 juli, har Migrationsverket skrivit den det förväntade antalet till 45.000 asylsökande.
Förklaringen, enligt verket, är att kontrollerna vid EU:s yttre gränser skärpts. Det gäller framför allt längs gränsen mellan Grekland och Turkiet, vilket gör att få lyckas ta sig till Europa för att söka asyl. FN, Amnesty, Human Rights Watch och Röda korset, bara för att nämna några organisationer, har kritiserat gränskontrollerna och sagt att det bryter mot mänskliga rättigheter om flyktingar förhindras att söka asyl.
Det är ingen hemlighet att grekisk polis och militär behandlar asylsökare illa. Häftig kritik har riktats mot Grekland av mängd internationella organisationer som anklagar de grekiska myndigheterna för allt från att utsätta de asylsökande för kränkningar och olika former av övergrepp och för onödigt långa arresteringar. Sverige har till och med inställt utvisningar dit, trots att EU:s Dublinförordning stipulerar att det är det EU-land som den asylsökande kommer först till ska pröva asylansökningen.
Sedan i somras florerar rykten om att de grekiska myndigheterna tillämpar en ny strategi för att stoppa flyktingar som försöker ta sig in i landet. Den går ut på att de har intensifierat bevakningen utefter Evrosfloden, som utgör en del av gränsen mot Turkiet. Och placerat 1.00 poliser och militärer där.
Dessutom har man byggt ett fyra meter högt taggtrådsstängsel längs den drygt en mil långa landremsan för att täppa till de hål där asylsökande och migranter brukat ta sig in. Det är inget man försökt dölja från grekiskt håll. Däremot vill man inte tala högt om att grekisk polis och militär tillämpar en praxis (pushback) som innebär att de under vapenhot sänder tillbaka asylsökande och migranter till Turkiet utan att de registrerats i Grekland.
Detta är en betydande del av förklaringen till att flyktingströmmen från Syrien till Sverige mindre än vad Migrationsverket kalkylerat med.
I dag måste syriska flyktingar ta sig illegalt till EU för att söka asyl. Väl här beviljas de allra flesta uppehållstillstånd. UNHCR, FN:s flyktingorgan, vädjade nyligen till EU att ta emot kvotflyktingar direkt från lägren i Syriens grannländer. Men intresset från EU:s ministrar var minst sagt njuggt.
Det finns inget som tyder på att läget i Syrien kommer att förbättras. Varje dag flyr ungefär 7.000 syrier till något av grannländerna där förhållandena i flyktinglägren är omänskliga.
Totalt har Syriens grannländer tagit emot 1,8 miljoner syrier. Och inne i landet beräknas över 2,5 miljoner vara på flykt.
EU-länderna har tillsammans hittills endast tagit emot 43.000. De syriska flyktingarna har framför allt sökt sig till Tyskland och Sverige.
EU:s murar har blivit så höga och svårgenomträngliga att de som flyr brutala krig såsom i Syrien inte får möjlighet att söka asyl.

- Det är svårt att ta sig in i EU för att söka asyl, konstaterar den ansvarige EU-kommissionären Cecilia Malmström lakoniskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar