torsdag 31 mars 2011

EU i tvivelaktiga affär med Centralasien

Samtidigt som revolterna i Nordafrika satt ljuset på EU:s olje- och gasaffärer med envåldshärskare i unionens södra utkanter, inte minst Libyen, sluter EU nya avtal med diktaturer i den resursrika och alltmer strategiskt viktiga region som går under namnet Centralasien.
Nyligen var Kirgizistans president Roza Ountbajeva i Bryssel för att diskutera gasleveranser med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Barroso har på senare tid också träffat ledarna för Uzbekistan, Kazakstan och Turkmenistan, länder med gas och olja och ungefär lika dåligt rykte vad gäller bristen på demokrati och mänskliga rättigheter som de av EU länge understödda regimerna i Nordafrika.
I Uzbekistan, där det utövas en statligt sanktionerad tortyr, förföljs både politiska och religiösa aktivister förföljs. Situationen i Turkmenistan och Kazakstan brukar beskrivas som något bättre, men där presidenterna likafullt utövar sin makt enväldigt.
EU vill göra sig mindre beroende av Ryssland och Mellanöstern. Turkmenistan sitter på världens fjärde största reserver av naturgas och Kazakstan har stora oljereserver, medan Uzbekistans ekonomi är en av de snabbast växande i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar